Ki hoz? Mit hoz? Mikor hoz?
Tagged Tags: ,

Bármily hihetetlen is már csak alig 8 hét van vissza karácsonyig és ezt nem csak abból lehet észrevenni, hogy a boltok polcain sorakoznak a díszek, szaloncukrok, gyerekjátékok, hanem abból is, hogy a gyerek száját elhagyja az első karácsonyi kívánság. Itt érdemes egy picit megállni és nagy levegőt venni, mert pillanatok alatt felmerülnek a gyermeki kérdések: ki hoz, mit hoz, mikor hoz? Ha kicsit őszintén magunkba nézünk, akkor talán még nekünk is vannak nyitott kérdéseink.

December 24-én van szent este, a karácsonyi ünnep legfontosabb napja, a családok jelentős részében ekkor érkezik a Jézuska ajándékkal megpakolva. A fondorlatos és fifikás logikával megáldott gyerekek ilyenkor joggal szögezik neki a kérdést Anyának és Apának: ki is az a Jézuska? Isten gyermeke. Ez így szuper válasz, ha vallásos és Istenhívő emberek vagyunk. Na de mi van, ha nem? Akkor ez így nem jó, mert akkor felmerül az abszolút logikus gyermeki gondolat „ki az az Isten”?

Érdemes ezeket a kérdéseket előre átgondolni és a válaszokat még a karácsonyi időszak előtt megtervezni Apával, majd a tágabb családdal is egyeztetni. Ha nem vagyunk vallásosak, akkor mellőzzük az „isteni szálat”, de mindenképp gyártsunk rá valamilyen saját verziót. Sok család szerint Manók gyártják az ajándékokat a Manó gyárban és az ő segítségükkel juttatja el minden házba a Jézuska. Többeknél Jézuska szerepét az Angyalka veszi át, ez már ízlés dolga! A gyerekek fantáziája nagyon élénk, így bátran mesélhetünk nekik Jézuskáról, Manókról, Angyalkáról és az ő csodálatos képességeikről és hogy hogyan teljesítik minden gyerek vágyát egyetlen éjszaka alatt. A lényeg, hogy felkészültek legyünk az esetleges kérdéseket illetően!

Sok szülőnél éjszaka érkezik meg a karácsonyfa és az Angyalka hozza. Van, ahol 23-án késő este feszül neki Apa a fenyőfa talpba faragásának és késő éjjelig díszít Anya síri csöndben. Ha ezt a koncepciót választjuk, akkor ennek is legyen helye a történetünkben és tartsunk is ki mellette mindaddig, míg gyermekünk hisz a karácsonyi csodában. Ha nem akarunk sok éven át éjjel bíbelődni a fával, akkor díszíthetünk a gyerekkel is. Sok családnál Apa járja a várost a kicsikkel 24-én délelőtt, míg Anya otthon tüsténkedik. Ami biztos, hogy nem szerencsés egyik évben így, a másik évben úgy cselekedni, mert bármennyire is azt gondoljuk, hogy eltelt egy év, a receptorok már tavaly is működtek és szívták magukba a tudást. És mint tudjuk, a gyerek nem felejt!

A decemberi forgatagban még a Mikulás is megjelenik pont 3 héttel a „Jézuska vonal” előtt, és sokszor előfordul, hogy az amerikai TV filmek miatt a gyerekek a télapót várják karácsonykor. Nem szeretünk állást foglalni szokásjogi kérdésekben, mert minden család egyedi és más, de magyar szokások révén, ezt a vonalat mi inkább mellőznénk a saját hagyományainkból, hiszen éppen elég eszközzel és mesei elemmel lehet átitatni ezt a csodás időszakot!

Mindenkinek csodás készülődést kíván a Baby Bocsok Bölcsőde!

Vélemény, hozzászólás?