Az a bizonyos cumi ügy

Rengeteg iskola és szakirodalom szól arról, hogy a cumizás jó-e vagy sem. Anyukák harcos csoportjai egymásnak feszülve képesek napestig érveket sorolni, hogy az ujjszopás, vagy a cumizás a jobb megoldás, de léteznek olyan szülők is akik mindkettőt eleve eretnek gondolatként tartják számon. Gyermekpszichológusunk és mozgásterapeutánk is amellett érvel, hogy érdemes – hacsak egy mód van rá – hanyagolni mindkettőt, hiszen mind a cumi, mind az ujjszopás fenntartja a szopóreflexet, és ez bizony hosszútávon komoly problémákat eredményezhet! Ebben a cikkünkben arra a helyzetre azonban keressük a megoldást, hogy mi a teendő, ha már benne vagyunk a problémában.

Az elhatározás

Ha gyerekünk cumizik és lassan elérkezettnek látjuk az időt arra, hogy lépéseket tegyünk ennek fokozatos elhagyására, az más fél siker. Az elhatározás fontos tényező, csak nem szabad feladni, főleg akkor nem, amikor úgy tűnik, hogy csemeténk hajthatatlan és szemmel láthatóan falba ütközünk.

A megnyugvás

A cumizásról fontos tudni, hogy „természetes jelenség: arról szól, hogy bizonyos helyzetekben a gyermek azt az intimitást, nyugalmat idézi fel, ami a szopáshoz, illetve az anya közelsége nyújtotta eredendő biztonság-élményéhez kapcsolódik” /Csík Veronika, gyermekpszichológus/. Egyfajta nyugtató eszköz a kicsi számára, amihez nyilván ragaszkodik. Első törekvésünkként arra érdemes terelni a gyereket, hogy legyen képes más módon is megnyugodni, mint cumival. Nagy ölelés, összebújás anyával, szeretgetés, rongyi szorongatása stb. ezek mind, mind segíthetnek. Lényeg, hogy ne adjunk rögtön cumit a síró gyereknek, hanem mutassunk neki egy másik utat a vigasztaláshoz.

Csak alváshoz

Ha a mindennapokat már tudjuk úgy terelgetni, hogy napról napra, fokozatosan leépítjük a cumit, akkor megpróbálhatjuk a „csak alváshoz” szabályt bevezetni. Először érdemes csak a boltba elmenni cumi nélkül, aztán a játszótérre, végül kipróbálhatunk egy egész délelőttöt végigcsinálni a „nyugtatónk” nélkül. Ezen a ponton értünk el az első komolyabb sikerhez. Ez egy olyan büszkeség, amelyet már csemeténk is elújságolhat a mamának, barátoknak, gondozónéniknek, ez pedig olyan nagyon pozitívan hat majd az önbizalmára, hogy bizonyára tovább tudjuk terelni a siker felé vezető úton.

Betegségben

Sok anyuka elmesélése alapján a téli időszak is kedvező távlatokat nyit meg a cumimentes élet felé. Betegség szezonban, náthás, orrfolyós, orrdugulós időszakban is praktikus lehet leszokni, mert akkor jellemzően eleve kevesebbet használja a kicsi. Ilyenkor lehet a „de hát tegnap sem kellett a cumi, majd én idebújok hozzád” taktikát bevetni.

A teljes leszokás felé

Komolyabb távlatokat nyit meg a teljes leszokás kérdése. Abban a szakemberek teljes mértékig egyetértenek, hogy nem szabad a cumit csak úgy elvenni a kicsitől, mert akkor másban fogja keresni a nyugalmat, esetleg az élet más területére terjed majd ki az ebből eredő hiánya, bánata, frusztrációja. Dadogni kezdhet, szobatiszta gyerek újra bepisilhet, hisztissé, ingerlékennyé válhat. A siker titka, hogy a gyerek saját elhatározásából tegye le a cumit! Hogy idáig eljuttassuk az bizony sok-sok beszélgetéssel, győzködéssel, vagy akár meséléssel érhető el. Minden gyerek imádná „a kislányt/kisfiút, aki már nem cumizik” típusú történetekkel, amelyben valami csodás dolog történik vele. Ezeket a praktikákat lehet alkalmazni, lehet a gyerekre ezekkel egy kicsit hatást gyakorolni. A végső döntés úgyis az övé!

Télapó, húsvéti nyuszi, cumifa

Amikor elérkezettnek látjuk a nagy pillanatot, akkor lehet bevetni Télapót, Húsvéti Nyuszit, Rendőr bácsit és a többieket. Manapság divatos a cumikánkat cumifára akasztani, hogy a későbbiekben is meglátogathassuk és újra felelevenítsük, hogy „milyen ügyes nagyfiú/nagylány” már ő. Télapó is elviheti, de a Nyuszinak is odaajándékozhatjuk. A módszer előnye, hogy többet már biztosan nem hozza vissza és cserébe egy kis jutalom is jár érte. Erre az útra viszont már csak akkor vetemedjünk, ha szilárd az elhatározás a gyermek részéről.

Mindenkinek sikeres, cumimentes időszakot kívánunk!

További érdekes és hasznos cikkeink: http://babybocsok.hu/blog/